PARTENOCARPIA E DESENVOLVIMENTO DE FRUTOS DE ABOBRINHA ITALIANA INDUZIDOS POR AUXINA

Authors

  • Marcos Paulo Rodrigues Rezende Centro Universitário de Goiatuba (UniCerrado)
  • Givago Coutinho Centro Universitário de Goiatuba (UniCerrado)

DOI:

https://doi.org/10.31668/hk245g51

Abstract

Italian zucchini is an entomophilous pollinating species. If the number of pollinating insects is low, productivity tends to decrease and can remain stable in two situations: under artificial pollination or via hormonal induction. Parthenocarpy in this species can be induced by exogenous stimuli such as the use of auxins. This group of hormones has been constantly studied regarding their efficiency in producing fruits without pollination or some other stimulus. The objective of this work was to evaluate the occurrence of parthenocarpy and auxin-induced development of Italian zucchini fruits. The design used was in randomized blocks, containing five treatments (0, 25, 50, 75 and 100 ml.L-1), concentrations of the growth regulator Stimulate®, with five replications. After harvesting the fruits, the following characteristics were analyzed: quantity of fruits per plot, average length (cm), average weight (kg), soluble solids content and number of days between anthesis and harvest. In relation to the concentration of IBA applied, it had similar productivity when compared to pollination by insects, being a viable method in certain cases for producers. The applications were efficient in the formation of fruits by parthenocarpy, as the results were similar in cases where there was no application.

Author Biographies

  • Marcos Paulo Rodrigues Rezende, Centro Universitário de Goiatuba (UniCerrado)

    Graduando em Agronomia No Centro Universitário de Goiatuba (UniCerrado)

  • Givago Coutinho, Centro Universitário de Goiatuba (UniCerrado)

    Engenheiro Agrônomo pela Universidade Federal de Uberlândia (2011) e Mestre em Agronomia também pela Universidade Federal de Uberlândia (2014) com ênfase em Fruticultura na área de propagação de frutíferas. Tem experiência na área de micropropagação e propagação de espécies frutíferas do Cerrado brasileiro. Doutor em Fitotecnia/Fruticultura pelo Programa de Pós-graduação em Fitotecnia da Universidade Federal de Lavras (2017), atuando no manejo de espécies de clima temperado (pomáceas e pequenos frutos) com ênfase em manejo e adaptação dessas espécies em regiões de clima subtropical. Atualmente é professor efetivo do Centro Universitário de Goiatuba (UniCerrado) ministrando as disciplinas de Fruticultura, Propagação de Plantas, Olericultura I, Agricultura Orgânica, Sociologia e Extensão Rural e Introdução à Agronomia. Membro do Núcleo Docente Estruturante (NDE - Agronomia/UniCerrado). Atua na área de manejo e produção de espécies frutíferas no Cerrado brasileiro. É Responsável Técnico de Produção Integrada nas culturas dos citros e cafeeiro, habilitado pelo Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento (MAPA).

Published

2024-12-19

Issue

Section

Artigos